ВМРО предлага: Нова лична карта "Българин" за нашенци зад граница

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 320 | Брой коментари 0
14:58 13.06.2019

Да се създаде нов вид лична карта "Българин" за нашенците зад граница , който имат БГ произход.

Това предлагат от ВМРО с промени в закона за личните документи, които вече са внесли в деловодството на НС. Целта е с тях те да иматправо да пребивават на територията на страната - да учат и да живеят,без да се налага да кандидатстват за българско гражданство.

Юлиян Ангелов обясни,че става българите в Молдова, Украйна, Македония. По думите му подобна процедура имало в Полша и Гърция. Според него така повече българчета ще влязат в системата за образование, а нашенци от чужбина ще влезнат на трудовия ни пазар, където в момента има недостиг на работна ръка., ще се реши и демографската криза.

Така нашенците от БГ диаспората зад граница ще кандидатстват пред МВР за новите лични карти и след 3 месеца да ги получат. По думите му тези лични карти ще им позволят да пътуват безвизово до България. Ангелов обясни, че в някой държави, където има наши общности, не позволяват двойно гражданство и ако кандидатстват за българско, то те ще загубят основното си. Те ще могат да подават документи във всяко полицейско управление или всяка наша консулска служба. Идеята е тези лични документи да са свалидност 10 години, а след това да бъдат подновявани. Ангелов обясни, че тяхното намерение е картите да бъдат до живот, освен ако съответният човек не придобие БГ гражданство или сам не се откаже от картата. Основният критерии е да имат български произход, а сред документите , които ще трябва да подадат е и свидетелство за съдимост. Ангелов обясни, че става дума за всички документи, с които да покаже, че не е осъждан и не представлява опасност за националната сигурност. По думите му всеки, който кандидатства за гражданство минава през проверка през системата на МВР, тук ще важи същото. Именно затова според него няма да има злоупотреби. Той уточни, че новите лични карти ще важат само за Българи и притежаващите гиняма да имат право на глас.

Според него обаче така ще се облекчат и нашенците от т.нар. нова емиграция, които са загубили своето гражданство. В тази връзка той даде пример с Австрия, където също не позволява двойно гражданство и българите, които са се сдобили с австрийско, са се отказали от БГ паспорта. Сега обаче новите карти ще позволят и на тях да се завърнат в страната./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени