Coca Cola

Влязохме в топ 20 на световните замърсители със серен диоксид

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 19.08.2019 | Прочитания 183 | Брой коментари 0
15:34 19.08.2019

България се нарежда на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители на планетата чрез създавани от човека емисии на серен диоксид. С 350 хиляди тона, изхвърлени в атмосферата тя е и единственият член на Европейския съюз в списъка.

Всички емисии идват от въглищни електроцентрали, се твърди в доклад на Грийнпийс по данни от 2018 г., съобщава Сега.

За България пише, че през 2017 г. ЕС е приел по-строги правила за сероводородните емисии от въглищни централи, но България им се противопоставя и продължава да позволява ТЕЦ-ове на нейна територия да работят по старите стандарти. В никоя друга страна в Европа топлоцентралите на въглища не са посочени като основният замърсител. По този показател на България компания правят Индия, Китай, Индонезия, Тайланд, Мароко, Южна Африка и Австралия.

В доклада на Грийнпийс със спътници на NASA са проследени "най-горещите точки" на планетата, от които се изхвърля серен диоксид, информацията от тях е потвърдена и от измервания на място в САЩ и ЕС. Най-големите естествени източници са вулканите, но при човешката дейност две трети от емсиите от серен диоксид идват от централи, изгарящи въглища и петрол. Останалата част идва основно от петролните рафинерии и металургични центрове.

Списъкът с 423 "горещи точки" по света включва три места в България. Под № 33 е комплексът "Марица Изток" с трите едноименни централи и тази на "Брикел". Те заедно са изхвърлили 205 000 тона серен диоксид, твърдят от "Грийнпийс". Това е и дял от близо две трети от българските емисии. ТЕЦ "Бобов дол" е на 98-о място с 85 000 тона, а третият български район е Варна с дейността на "въглищна централа и химически индустриален комплекс", изхвърлили 60 000 тона.

Другите три държави от континента, които са сред "топ" замърсителите не са членове на евросъюза - това са Босна и Херцеговина, Сърбия и Украйна. Наскоро Европейската комисия заведе дело срещу България заради емисиите на серен диоксид./ frognews.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени