Владимир Уручев участва в граждански диалог на тема "Бъдеще на кохезионната политика на Европейския съюз" в Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 147 | Брой коментари 0
13:09 12.10.2018

Евродепутатът от ПП ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев представи пред широката общественост в Перник бъдещето на Кохезионната политика на ЕС в програмния период 2021-2027 година. Той определи дискусията като ключова, защото резултатите от кохезионната политика на Европейския съюз са видими и сближаването между регионите чрез инвестиции във всички сфери ще продължи и през следващия програмен период.

В рамките на форума, българският представител в ЕП припомни, че  основната цел на Кохезионната политика е намаляване на различията между отделните региони и на изоставането на най-необлагодетелстваните региони на ЕС. Той представи на кратко предизвикателствата пред Кохезионната политика след 2020 година, а именно Брекзит, мигранската криза, демографската криза, дигитализацита, както и такива, свързани със сигурността на Съюза.

Уручев   разясни пред участниците какво представлява Многогодишната финансова рамка (МФР) като уточни, че в момента е в ход преговорен процес по подготовка на рамката и дебат по предложения от Европейската комисия нов законодателен пакет свързан с нея.

Той подчерта, че за новия програмен период средствата за България могат да бъдат увеличени с 8% и отбеляза още, че се предвижда еврофондовете да станат по-достъпни, да се облекчат процедурите за кандидатстване по тях.

Уручев обясни, че през новия програмен период бюджетът на политиката за сближаване ще бъде разпределен в две направления – регионално развитие и сближаване и инвестиране в хората, социалното сближаване и ценностите.

Събитието бе организирано от Областен информационен център (ОИЦ) – Перник и е част от националната инициатива на мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България, провеждаща се в периода 17 септември – 30 октомври 2018 г. в програмен период 2021 – 2027 г.

Гражданския диалог стартира с видео приветствие от българския еврокомисар Мария Габриел, която в обръщението си подчерта, че политиката на сближаване е един от стълбовете на европейския проект. В дискусията участие взеха областният управител Ирена Соколова, зам.-кметът на Община Перник Йордан Павлов, Секретарят Радослава Манова, общинският съветник  Андрей Павлов, представители на общинските администрации, областна администрация, директори на учебни заведения, бизнеса, неправителствени организации.

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени