Вирус мутант дава надежди за по-добра ваксина срещу грипа

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 223 | Брой коментари 0
16:01 19.01.2018

Американски изследователи създадоха в лабораторни условия вирус мутант на грипа, който може да доведе до разработване на много по-ефикасна ваксина срещу това заболяване, съобщава Франс прес.

Генномодифицираният вирус е предизвикал много по-силни имунни реакции при опитни животни. Те се оказали в пъти по-изразени, в сравнение различните щамове вируси на грипа.

За да получат мутантния патоген, учените са дешифрирали генома на няколко грипни вируса и са идентифицирали гените, които им позволяват да се изплъзнат на първата защитна линия на имунната система.

При провокирана мутация на тези гени в един единствен вирус, специалистите са се сдобили с щам, който лесно се размножава в лабораторни условия. При това неговата заразност била отслабена, което е преимущество при разработването на антигрипни ваксини.

"Нашата разработка представлява първата крачка в направата на универсална антигрипна ваксина", изтъква Денис Бъртън, член на екипа от калифорнийския изследователски институт "Скрипс"./Дарик

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени