Виенското летище поставя биометрични автомати, разпознаващи лицата на пътниците

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 265 | Брой коментари 0
07:32 10.11.2017

Виенското летище въвежда граничен контрол с автоматична биометрична система за разпознаване на лица. В момента се инсталират електронни гейтове, които ще бъдат пуснати в експлоатация в началото на декември.

 Пътникът ще сканира паспорта си, след което камера ще заснеме лицето му и граничният контрол ще бъде извършен автоматично. В момента се оборудват първите 25 от общо 50-те гейта, които ще бъдат електронизирани. Инвестицията възлиза на 5 милиона евро. От началото на декември системата ще допуска единствено електронен контрол.

 Причина за въвеждането й е промяната в шенгенския граничен кодекс. Тя предвижда данните на гражданите на ЕС също да бъдат сравнявани с шенгенската информационна система при пътуване в рамките на съюза. Досега това се правеше само с граждани от трети страни.

 От седми октомври държавите от шенгенското пространство са задължени да правят пълна проверка както на лица от държави на ЕС, така и на лица от трети страни./Дарик

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени