Видни политици и техните семейства ще бъдат щателно проверявани за пране на пари

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 264 | Брой коментари 0
09:23 07.10.2017

Парламентът гласува на първо четене Закона за мерките срещу изпирането на пари. Очаква се чрез него да се засили превантивната дейност срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, борбата срещу корупцията, както и обмен на информация.

Под удара на закона вече ще попадат видни политически личности - президенти, премиери, министри, депутати, конституционните и върховните съдии, кметовете, шефовете на държавни предприятия, висшите офицери, посланиците, ръководителите на централната банка и на Сметната палата, както и техните близки.

Вносител на закона е Министерският съвет, а проектът му е изготвен от работна група от ДАНС и МВР. Целта на промените е законът да бъде в съответствие с европейското законодателство.

Законът разширява контрола и до всички физически лица, за които има данни, че са в близки търговски, професионални или други делови взаимоотношения с видните политически личности или негови роднини.

Службите ще изискват информацията от банките, нотариусите, партиите, лизинговите компании, попечителски фондове и други подобни чуждестранни образувания.

От левицата изразиха притеснения, че чрез закона ще се нарушат правата на гражданите и бизнеса. От ГЕРБ обаче обещаха, че законът срещу прането на пари няма да репресира български граждани./ manager.bg

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени