Вече и в Перник има къде да се оставят ненужните дрехи и от тях да има полза!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 9473 | Брой коментари 0
12:33 17.10.2018

От днес официално функционират два контейнера за текстилни отпадъци, които след това да бъдат оползотворени максимално добре. Контейнерите са поставени пред двата магазина на Лидъл в града.

На среща при Областния управител Ирена Соколова инициативата беше презентирана от основните „виновници“ тя да бъде успешно реализирана и в Перник. Представителител  на фирма „Хюманита“ за България, БЧК, Лидъл. На срещата присъства и кметът Вяра Церовска.

„Перник е третият град в който се поставят тези контейнери, след София и Пловдив. Текстилът който се оставя в тях се използва на 100 процента. Годните за последваща употреба дрехи се предоставят на страни от третия свят, останалите се рециклират и от тях се правят много необходими за ежедневието неща. Инициативата има много подръжници и намира все по голяма популярност. 25 години след като това е започнато да се прави в Западна Европа, започва прилагането му и в България. Вярвам, че този проект ще бъде успешен и в Перник“ – сподели директорът на „Хюманита“ за България Антон Гичев.

Областният управител Ирена Соколова сподели, че е доволна от  изключително доброто взаимодействие с представителите на Лидъл, които са партньори в начинанието. Тя благодари на БЧК за добрата съвместна работа.Стана ясно, че от всеки килограм рециклирани стари дрехи се отделят средства за БЧК, които да се използват за бедствия и аварии.

Кметът Церовска поздрави Ирена Соколова за това, че като областен управител е направила всичко възможно това да се случи в Перник. Това е възможност да бъдем изключително полезни. Ще се изненадате колко неочаквано добри успехи ще има това в града – каза още кметът.

Контейнерите имат вместимост 200 кг. В началото те ще се събират през ден, след това ако се наложи това ще стане ежедневно. Перничани трябва да знаят, че дрехите трябва да са чисти и прибрани в найлонови торбички. След това се пускат в контейнерите.

Днес първокласници от ОУ  „Св.Иван Рилски“ на място се запознаха с това, колко е важно да не се хвърлят старите дрехи лично от Пандата, която е запазен знак на кампанията. 

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени