Важни за област Перник теми бяха разисквани на областен съвет

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 327 | Брой коментари 0
07:28 04.11.2017

Проведеният  Областен съвет за развитие постави във фокус важни за област Перник теми:

Развитието на туризма в област Перник;

Междинната оценка на Областната стратегия за развитие и Приоритети на предстоящото Председателство на Съвета на ЕС.

По покана на областния управител Ирена Соколова, в заседанието взеха участие заместник-министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Моника Панайотова, представители на Министерството на туризма и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 
„Наш ангажимент е да обсъдим политиките, които касаят област Перник и нейното развитие, като цяло, както и на всяка община поотделно. Затова в днения ред на днешното заседание сме заложили теми, които очертават състоянието и напредъка на областта спрямо картата на България. Така ще можем да обсъдим и предприемем действия за развитието на нашата област. За мен е привилегия да можем да обсъдим и ангажиментите на страната ни по време на председателството на Съвета на ЕС, лично със заместник-министъра на ресорното министерство", откри заседанието Ирена Соколова.
Заместник-министър Панайотова представите детайлно пред членовете и гостите на съвета, приоритетите, целите и очакванията за предстоящото, през първото шестмесечие на 2018 година, Българско председателство на Съвета на ЕС. Тя презентира същността и основните функции на ротационното председателство и предизвикателствата, и възможностите пред Европа и света, като обяви отворената наскоро нова програма на ЕС, по която общините могат да кандидатстват директно в Брюксел. Тя е с бюджет от 118 милиона евро, нарича се „WiFi for you" и е за осигуряване на интернет достъп в съответната община. 
Следващата интересна тема с важна роля за област Перник - „Публични регистри на Министерство на туризма – цели, съдържание, начин на ползване",  бе представена от Лиляна Арсова - Главен директор на Главна дирекция „Туристическа политика" в Министерство на туризма.
Тя апелира към кметовете на общини да използват пълноценно възможностите на историческия, културния, кулинарния и фестивалния туризъм. Кметовете следва да подават информация в Министерството на туризма за важни места, които ще бъдат промотирани като туристическа дестинация.
Редовното заседание на съвета завърши с приемането на  Междинната оценка на Областна стратегия  за развитие на област Перник, която акцентира върху промени в икономико-социалния профил на областта и нуждата от промяна на заложените преди 4 години приоритети за развитие и прогрес на шестте общини.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени