Въвеждат задължителен зелен сертификат

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 2010 | Брой коментари 0
17:16 19.10.2021

Здравните власти въвеждат задължителен зелен сертификат за влизане на закрито без градски транспорт, хранителни магазини и аптеки. За здравните работници в лечебните заведения и старческите ваксинацията ще е задължителна, за учителите не. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг за обявяване на новите COVID мерки, които ще важат за цялата страна.

Сертификатът се издава при завършен имунизационен цикъл, преболедуване на COVID-19 или отрицателен PCR тест до 72 часа или антигенен тест до 48 часа.

Преобладаващото мнение на експертите беше да се заложи на варианта със зелен сертификат. Заповедта е почти готова, до края на деня ще бъде публикуване и ще влезе в сила от 00:00 ч на 21 октомври, посочи той.

Кацаров подчерта, че броят на заразените, хоспитализираните и починалите е нараснал и това е причината за въвеждането на мерките. В процеса на обсъждане са се включили както здравни експерти, така и специалисти от образователното министерство и това на туризма.

Всички дейности на закрито ще се осъществят само с ваксинационен сертификат, обясни той. В това число се включват кина, театри, заведения, музеи, галерии, спортни зали, клубове, басейни, хотели, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнеси. За екскурзиите също ще важи това условие.

Тук не влизат хранителните магазини, аптеките, банките, както при старата заповед, уточни министърът на здравеопазването.

Преустановяват се свижданията в болниците.

Въвежда се изискване за работещите в здравния заведения и старчески домове в страната, като те трябва да работят само при наличие на зелен сертификат, обяви още Кацаров.

Работодателите и органите по назначаване във всички администрации организират работния процес на служителите като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала освен ако работата не го позволява, гласи още заповедта на здравния министър, която ще бъде разпространена по-късно през деня.

На този етап не се изисква зелен сертификат за учителите в училищата. Преустановява се обучението в училищата в общини с 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 души. При 14-дневна заболеваемост между 500 и 700 на 100 000 души ще се редуват 50% присъствено, 50% онлайн занимания.

Учениците ще учат дистанционно на ротационен принцип, като графикът ще бъде направен от министъра на образованието, посочи Кацаров и добави, че целта е максимално да се придържаме към присъствено обучение.

Ако се установи, че лаборатория е издала фалшив сертификат за наличие на антитела, ще ѝ бъде отнет лицензът, категоричен беше служебният здравен министър.

За децата до 12-годишна възраст не се изисква сертификат.

 

В градският транспорт за момента няма да се изисква здравен пропуск.

Преобладаващото мнение е, че изискването за спазване на зелен сертификат е по-лесно да бъде контролирано, отколкото изискването за спазване на условия в помещения като брой маси, обясни Кацаров.

Всички обекти, които не изпълнят изискването за зелен сертификат от четвъртък, 21 октомври, ще бъдат затворени.

Проверяващите, които осъществяват контрол за спазването на зелен сертификат, също ще работят само при наличие на зелен сертификат.

Ако тези мерки не проработят, остава планът и за национален локдаун, но се надяваме да не стигнем дотам, каза още служебният здравен министър.

"Темповете са много бавни и това налага да посочим тези мерки. Алтернативата е да затворим всичко. Каквито и мерки да избера, ще чуя негативен отговор. Но попитайте критикуващите какво предлагат - нищо", категоричен беше Кацаров.

Решението за ограниченията е било взето по-рано днес.

Мерките няма да влязат в сила от днес, а ще дадат толеранс от няколко дни, за да може хората да се подготвят, допълни министърът. Все още има неща, които се доуточняват от експертите, заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров при посещение на Александровска болница.

Малко по-рано стана ясно и че в София ще има преструктуриране на някои отделения в столичните болници, така че да бъдат разкрити допълнителни COVID легла, а плановият прием на този етап няма да бъде преустановяван.

Очаквайте подробности!

 

Източник:DIr.bg

 

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени