mycomputer.BG

В село Ярловци отбелязаха 100-годишнината на генерал-майор Денчо Знеполски

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 109 | Брой коментари 0
07:22 28.07.2020

На 25 юли 2020 г. в с. Ярловци, Трънско, се отбеляза 100-годишнината от рождението на генерал-майор Денчо Знеполски (Младен Гюров Гигов).

Инициативният комитет за подготовка на събитието включва Националния съвет на БАС, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, Националния съвет на отечествения съюз, Областния и Общински съвет на БСП в Перник и Трън, сдружение „Трънско културно-просветно дружество „Руй“, семейство Знеполски и близки. Сред официалните гости на събитието бяха представители на изброените по-горе организации и сдружения, но и много граждани, познаващи, помнещи или чиито наследници са слушали разкази за човека Денчо. Освен като за невероятна личност, идеалист, изповядващ идеите в най-чистия им романтичен вид, легенди се носят за неговата човечност, неподправеност и висок морал.

„Има хора, които са като магнит. Докоснеш ли се до тях, не ти остава нищо друго, освен да ги обичаш цял живот.“ - думи, изречени за генерал-майор Денчо Знеполски от негови сподвижници. И сякаш това се потвърждава от хората, дошли да положат цветя и да сведат глава пред паметника в родното му с. Ярловци. Докосна сърцето и стихотворението на инж. Петко Коцев „Трима безсмъртни другари – майор Томпсън, Йорданка Чанкова и Денчо Знеполски“ - специално написано през 2015 г. И за да е празник като празник, за това се погрижиха момчетата-фолклористи от предаването „Иде нашенска музика“ по Българска национална телевизия, които създадоха необходимото настроение.

Семейство Знеполски и племенникът Григор Гюров, председател на Трънско културно-просветно дружество „Руй“, са подготвили юбилеен сборник „Спомени за Денчо Знеполски“, продажбата на който е с благородна цел. Идеята на инициаторите е със събраните средства да бъде финансирано поставяне на паметна плоча на Тако Гигов Пеев, чийто род е живял над местността „Болярка“ в с. Ярловци. Паметта за трънчанина с големи заслуги за освобождението на Трън и Трънско сякаш по естествен начин ще намери своето място в Знеполе – там където почиват и неговите предци./Държавен архив Перник

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени