В село Люлин си дават среща сурвакарските групи на Долна Секирна и Люлин

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 223 | Брой коментари 0
15:32 09.01.2018

В пернишкото село Люлин си дават среща две от най-колоритните сурвакарски групи  - Люлин и Долна Секирна.  По стара българска традиция в нощта на 13 срещу 14 януари те ще представят уникалния обичай „Посрещане на сурвакари в българския дом", който се изпълнява само от тях. Празничната програма ще започне в 17 часа.  Люлинци се стремят да бъдат максимално автентични и затова говори последната награда от Международния фестивал на маскарадните игри – златен медал за поддържане и предаване на традиции. В рамките на вечерта ще вземат специално участие група войводи от национално сдружение „Хайдути",ще бъде представена фотоизложба и експозиция на маски, произведени от майстор Деян Евгениев.

„Богата фолклорна програма и много атрактивни моменти ще съпътстват празничната вечер. Насладете се на гостоприемството ни", сподели кметът на населеното място Евгени Евгениев.

Сурвакарската група от село Люлин е основана през 1927 година.  В сегашния си вид групата е съставена предимно от младежи и деца. За първи път участва в Международния фестивал на маскарадните игри през 1970 година. Участниците са преоблечени като булюбашия, булка, младоженец, свекър, свекърва, поп, мечка, мечкар, циганчета. Останалите са с ликове.

Групата печели грамота и награди на фестивала „Кукове" в град Раковски. През 2012 г. получава първа награда от конкурса „Мечка и мечкар" в рамките на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва" в Перник и награда за цялостно представяне. През 2016г. печели специална награда на кмета на община Перник.

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени