В разширен формат се проведе последното за годината заседание на Областния съвет за превенция и противодействие на корупция

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 232 | Брой коментари 0
16:56 19.12.2017

По покана на областния управител Ирена Соколова, специални гост лектори на срещата бяха заместник омбудсмана на Република България Диана Ковачева и Стоян Стоянов - началник отдел в дирекция „инспекторат“ на Министерство на вътрешните работи. Директорът на ОД на МВР Перник Димитър Попов пък представи ангажиментите на МВР и ЦСМП за ограничаване на насилието над медицински екипи, по специално заложената трета точка в дневния ред на днешното заседание.

 „Днешната дискусионната тема анализираща корупцията, е значима, ежедневна и заемаща място в живота на всеки човек. Тя е свързана с живота културално и цивилизационно. С напредването на демократичното развитие следва корупционните практики да отстъпват на заден план. Важно е да дадем ясна рамка за това какво представлява корупцията, какви са нейните форми и как следва да предприемем най-адекватните мерки за превенция на нейното разпространение. Разбира се, не можем да не засегнем и въпроса със защитата от насилие над лекарските екипи на спешна помощ”, откри заседанието Соколова.

Диана Ковачева представи подробна презентация разясняваща ролята на омбудсмана и противодействието на корупцията в България.

„Има държави, които ползват добри практики и са свели корупцията до минимум, но няма такава, премахнала корупцията изцяло от живота на обществото си. Най- важна е личната почтеност. За съжаление корупционните действия на отделен човек сриват авторитета на цялата институция, в която работи. По този начин гражданите губят своето доверие към нея и много трудно то може да бъде възвърнато”, сподели Ковачева.

Тя представени и статистически данни от класациите - „Индекс за възприятие на корупцията” за 2016 г., включваща 176 държави и „Индекс за местната система за почтеност”, индикираща нивото на корупция в страната ни. През изминалите години Перник бележи ръст в спечелването на доверието на гражданите .

В хода на заседанието, Стоян Стоянов запозна присъстващите с изготвения Национален план, основан на обучение, превенция и правоприлагане на заложените мерки.

Той сподели, че от скоро е в сила нова Заповед на Министъра на вътрешните работи, целяща отстраняване на порочните действия и практики. Ще бъдат извършвани проверки на всички подавани декларации за имущество и доходи на служителите. 

Друг метод, които ще бъде приложен е провеждането на тестове за интегритет на служителите в системата на МВР. По третата точка заседанието бе обсъдена и темата за насилието над медицински екипи.  Съставът на съвета беше единодушен, че е необходимо поставянето на камери, които да осигуряват постоянно видео наблюдение и контрол при изпълнението на служебните задължения на екипите на Спешна помощ.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени