В пернишката фондация П.У.Л.С. се получават сигнали за насилие от цялата страна

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 212 | Брой коментари 0

Юлия Андонова
12:48 16.06.2020

Сигнали за средно 10 нови случая за насилие седмично са получавали във Фондация П.У.Л.С. след началото на извънредното положение. Това съобщи пред "Хоризонт" Юлия Андонова от фондацията. Случаите са били разнородни, а ключовото е било, че не са само от Перник, където е ситуирана организацията, а от цялата страна.

Малко след началото на извънредното положение във фондацията започнали да получават повече електронни съобщения с молба за помощ, намалели са телефонните разговори, инициирани от жертви на насилие, защото потърпевшите са прекарвали повече време в изолация с насилниците, поясни Андонова.

Важно е цялото общество да бъде критично и нетърпимо по темата с домашното насилие, политиците да вземат ясни и категорични позиции, а законодателството и социалната система да осигуряват закрила срещу насилие, смята Юлия Андонова.

Като пример за формално отношение към този проблем тя посочи приемането на Националната програма срещу домашното насилие за тази година едва през април.

Истанбулската конвенция сама по себе си няма да защити жертвите, но ще даде инструменти на правителството да създаде синхронизирани програми на работа на всички нива, отбеляза още Юлия Андонова и уточни, че страната ни не е "лидер" по отношение на домашното насилие над жени. Всяка четвърта жена в Европа е пострадала от някаква форма на насилие, в България това е всяка трета жена.

Неразбиране и нечувствителност на голяма част от обществото, която е била откровено манипулирана, са довели до неприемането на Истанбулската конвенция, посочи Андонова.

След като в Кипър бе огласен случай на домашно насилие, упражнено от българин и заснето от съседи, които са сигнализирали полицията, Юлия Андонова коментира, че заснемането не е най-доброто, но се оказва най-работещото в настоящата среда, "в която обществото трябва да бъде шокирано, за да се предприемат мерки".

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени