В Перник се проведе работна среща между ръководството на полицията и представители на Областна служба „Изпълнение на наказанията“

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 205 | Брой коментари 0
15:51 30.09.2019

Работна среща, отнасяща се до електронното наблюдение като форма на контрол върху местонахождението, движението  и поведението на лица се проведе днес в сградата на ОДМВР – Перник. На нея присъстваха директорът на дирекцията старши комисар Димитър Попов, заместникът му комисар Сашко Христов, началниците на отдели „Разследване“ комисар Ани Гатова и „Охранителна полицая“ комисар Васил Василеви, началниците на Районни управления  и цялото ръководство на Областната служба „Изпълнение на наказанията“ с началникът й главен инспектор Елена Станчева. Гости-лектори бяха служители от Областна служба „Изпълнение на наказанията“ – Благоевград, които разясниха законови, нормативни и практически действия.

Целта на форума беше запознаване с възможностите за реално изпълнение на електронното наблюдение – технически средства, възможности за комуникация и ефективност на контрола. Бяха дискутирани законови и нормативни разпоредби във връзка с възможността за прилагане електронния мониторинг като форма за контрол при лица, изтърпяващи наказание „пробация“ и такива с наложена мярка за пробационен надзор, както и с „домашен арест“.

Участниците бяха запознати със системата за електронно наблюдение, включваща електронна гривна за глезен, устройство за персонална идентификация и станция, както и с предимствата на електронното наблюдение.

Електронното проследяване е значително по –евтино в сравнение с изпълнението на ефективното наказание и намалява необходимостта от нови места в затворите. То се насърчава като алтернатива на лишаването от свобода в редица Препоръки на Комитета на министрите към Съвета на Европа като средство, което допринася за рехабилитацията, подпомага ограничавано на рецидива и осигурява защита на обществото. Този метод може да бъде полезно допълнение към съществуващите социални и психологически похвати за управление на хора, извършители на престъпление.

Бяха уточнени законовите и практически форми на взаимодействие между двете институции, за адекватно поведение при електронното наблюдение.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени