В очакване на Бъдни вечер

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 204 | Брой коментари 0
07:44 24.12.2017

В навечерието на Рождество Христово е един от най-светлите празници – Бъдни вечер.  Във всички православни църкви се отслужва Света литургия.

 Според библейското предание на Бъдни вечер завършват родилните мъки на Дева Мария, които са започнали на Игнажден.

В различните краища на страната народът нарича деня Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка. Той е посветен на дома, огнището, но и на предците.

 Бъдни вечер е празник на семейството и е добре всички да са заедно. Подготовката за него започва отрано и трае няколко дни, за да се създаде приятната атмосфера.

Къщата засиява в коледна украса, а в центъра й е елхата. Освен че носи свежест, тя символизира плодородие и се вярва, че всеки член от семейството трябва да закачи на нея играчка. На върха на коледното дърво обикновено се слага звезда, която пък се асоциира с вечността.

 24 декември е последният ден от втория по продължителност християнски пост - рождествения. Според традицията от Игнажден до Бъдни вечер се яде само растителна храна с олио.

За Бъдни вечер се спазват редица традиции, обичаи и обреди. Сред тях е слагането на точно определен брой ястия на трапезата, изгарянето на бъдника, раздаването на празничната питка, чупенето на орехи. Всички тези ритуали са свързани с гадания и пожелания за здраве, късмет и берекет през следващите месеци.

 На 24 декември Православната църква почита Света великомъченица Евгения. Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена./Дарик

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени