mycomputer.BG

В квартал "Църква" откриха паметник на генерал-майор Ваклин Церковски

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 275 | Брой коментари 0
18:17 10.09.2019

Специална церемония събра официални лица, много гости и граждани на откриването на паметника на именития военен деец - генерал-майор Ваклин Церковски в квартал Църква.

Събитието уважиха областният управител Ирена Соколова, директорът на Дирекция "Социална политика" към Министерство на отбраната Иво Антонов, кметът на община Перник Вяра Церовска и на кметство Църква Румен Петров, представители на военно-родолюбиви съюзи.   

В словото си губернаторът изтъкна, че личността на генерал-майор Церковски, участник в пет войни през периода 1876 - 1913 г. е символ на мъжество и национална гордост:

"С издигането на паметника на генерал-майор Ваклин Церковски кметство "Църква" се превръща в място, което съхранява историята и националната памет и дава урок по доблест и почит към родината на младото поколение. Трябва да запазим жив спомена за тази забележителна личност обрекла целия си живот на защита и отбрана на страната.", отбеляза Соколова.

Под звуците на химна на България присъстващите сведоха глава в минута мълчание в знак на почит към генерал-майор Церковски. Беше отслужен и тържествен водосвет.

Ирена Соколова и останалите официални лица и граждани поднесоха венци и цветя в знак на преклонение.

Припомняме, че зад инициативата стои Инициативен комитет, подкрепен от губернатора и Областна комисия "Военни паметници".

На свое заседание, проведено преди две години, комисията разгледа и одобри идейния проект за изграждане на паметника, а Соколова изпрати съгласувателно писмо до Министерство на отбраната за одобрение и финансиране на реализацията му.

Идейният проект и цялостната композиция на монумента включва озеленени и облагородени тревни площи, позиционирана военна техника, трикольорен пилон и пейки.

Генерал-майор Ваклин Церковски е роден през 1858 г. в тогавашното село Църква (днес квартал „Църква"), заради което и получава тази фамилия. За бойните си заслуги е носител на ордени за храброст от пет войни. Той е първият комендант на Одрин. Провъзгласен е за „Герой на Шумен", където е прекарал последните години от живота си. Историческите извори разкриват, че той е бил един от хората, присъствали на обесването на Васил Левски.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени