В четири населени места в областта има отклонения в качеството на водата

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 352 | Брой коментари 0
08:13 30.10.2019

За периода от 14 до 27 октомври в областта са направени изследвания на водата в 16 места. Установени са отклонения  от качеството на питейната вода, съгласно изискванията записани в Наредба  №9,  съобщават от РЗИ в Перник.

Изследвани са 26 проби  питейна вода, при консуматорите от централно водоснабдените населени места по показателите, включени в постоянния мониторинг (група А).  От тях не отговарят на Наредба №9/2001 г. на МЗ за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели – 5,  по микробиологични показатели. Става въпрос за чешми в селата Видрар, Пенкьовци и Студен извор в община Трън и за село Режанци, в община Брезник.

От РЗИ информират, че на община Трън са връчени предписания за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки. На „В и К“ ООД гр. Перник е връчено предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.

Изследвани са 8 проби от питейна вода при консуматорите от централно водоснабдените населени места по показателите, включени в периодичния мониторинг (група Б). От тях не отговарят на Наредба №9/2001 г. на МЗ за качеството на водата, предназначена за питейно – битови цели – 1 проба по микробиологични показатели. Тя е взета отново от чешма в село Видрар, община Трън. РЗИ е връчила на община Трън  предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.

Направени са изследвания и на 3 проби от питейна вода от обществени местни водоизточници по показатели, включени в постоянния мониторинг (група А). От тях не отговарят на Наредба №9/2001 г. на МЗ за качеството на водата, предназначена за питейно – битови цели – 1 проба по микробиологични показатели. Тя е взета от чешма в  село Студен извор, община Трън. На община Трън е връчено предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.

От здравната инспекция информираха, че връчените предписания за периода 01.10 – 13.10.2019 г. са изпълнени.

От РЗИ напомнят, че снабдяването с питейна вода на жителите на село Забел, в община Трън продължава да се извършва чрез доставяне на бутилирана вода.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени