Lotus homes

Увеличава се броят на мечките на Витоша

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 448 | Брой коментари 0
07:33 08.12.2019

Над 16 мечки има на територията на Държавно ловно стопанство "Витошко - Студена", според направените наблюдения на поставените фотокапани. Това съобщи директорът на Югозападно държавно предприятие /ЮЗДП/ Дамян Дамянов. Миналата година те са били 14.

Сега има майки с две, майка с три малки, а също и отделени свободни мечоци. Заедно със специалисти от Природен парк "Витоша" са поставени GPS-нашийници на няколко мечки и се следи миграцията им.

Според  инж. Дамянов мечките предпочитат територията на ловното стопанство, защото е по-спокойно и най-вече, защото има ежедневно подхранване. В частта на Витоша откъм София няма активни ловно-стопански мероприятия, но натоварването с туристи е значително по-голямо.

 Засега не са регистрирани нападения на хора. Срещите обаче ще стават все по-чести, защото числеността на мечките е голяма, предупреди Дамянов.

Ще припомним, че неотдавна кафява мечка и малкото й мече бяха заснети в района на Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“, в частен имот, в който има пчелни кошери.

 Кафявата мечка, която се среща в България е защитен вид, включен в Червената книга, припомнят експертите. Макар и едро, тя е едно от най- плахите диви животни и избягва срещите с човека. Обикновено мечката усеща присъствието му от далеч и спокойно се  оттегля. По- опасна може да бъде срещата с майка с малко мече, защото тогава тя става изключително  предпазлива и агресивна, защитавайки малкото си.

 Засега не са регистрирани нападения на хора в района на Витоша, срещите обаче ще стават все по-чести, защото числеността на мечките е голяма, предупреди експерт.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени