Coca Cola

Устройство премахва необходимостта от инжекции при диабетици

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 187 | Брой коментари 0
14:07 04.06.2020

Представете си устройство, което дава възможност на хората с диабет да използват приложение или дистанционно управление, за да си осигуряват необходимия инсулин без инжекция. Изследователи от Цюрихския технологичен университет са разработили прототипно приспособление, което прави точно това, използвайки електрошок, за да контролира генната експресия в капсулирани бета-клетки, пише сп. "Сайънс".

Задачата на бета-клетките в панкреаса е да долавят покачването на нивата на кръвната захар и в отговор да произвеждат и да освобождват инсулин, който помага на тялото да преработи глюкозата. При хората с диабет въпросните клетки не функционират правилно.

Проблемът обикновено се овладява чрез следене на нивата на кръвната захар и редовно прилагане на инсулинови инжекции. Тъй като практиката е инвазивна, швейцарските специалисти са проучили алтернативни възможности.

Крайният резултат от проучването им е миниатюрно устройство, което може да бъде задействано от разстояние да освобождава инсулин при необходимост.

Прототипното приспособление включва капсула, съдържаща генномодифицирани човешки бета-клетки, свързани с печатна платка, която ги контролира. Когато платката се активира чрез радиосигнал, на калциевите и калиевите канали в бета-клетките се предава електрически сигнал. По този начин се предизвиква експресия на инсулиновия ген, който освобождава хормона в рамките на няколко минути.

Идеята е устройството, тествано успешно върху мишки с диабет, да се имплантира под кожата на пациенти със захарна болест. Бета-клетките могат да бъдат стимулирани с ток да освобождават инсулин "по поръчка", като се контролират от самия пациент, от лекар или автоматично при предварително зададено време /Монитор бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени