mycomputer.BG

УНИЦЕФ предупреди за „изгубено поколение“ деца заради пандемията

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 271 | Брой коментари 0
08:17 20.11.2020

Възможна е появата на „изгубено поколение“ деца заради дългосрочното въздействие на пандемията върху тяхното образование, изхранване и общо благосъстояние, се казва в отчета на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Както уточни изпълнителният директор на международната организация Хенриета Форе, в случай на заразяване с вируса от новия вид, децата проявават предимно „леки симптоми“.

"В тази връзка много по-сериозна заплаха за тях представляват свързаните с пандемията прекъсвания в работата на основни служби и рязко нарастващата бедност. Бъдещото на цяло поколение е застрашено", предупреди Форе.

В доклада се посочва, че към 3 ноември в 87 страни в света 1 от всеки 9 случая на заразяване с коронавирус е бил при деца и подрастващи на възраст до 20 г. Има убедителни доказателства, че при наличието на базови мерки за сигурност ползите от поддържането на работата на училищата надхвърлят разходите за тяхното закриване.

Според постъпилите до ноември данни, затварянето на училищата по един или друг начин се е отразило на 572 млн. учащи се в 30 държави. Този показател съответства на 33 % от общия брой на обучаващите се в цял свят, пише „Дойче веле“.

Според прогнозите на авторите на отчета, заради последиците от пандемията до края на тази година между 6 и 7 млн. деца на възраст до 5 години ще бъдат диагностицирани с признаци на изтошение или екстремно гладуване (което е ръст от 14 %).

Това в крайна сметка ще доведе до допълнителни над 10 000 смъртни случая при деца в рамките на 1 месец - основно в държавите от Африка на юг от Сахара и в Южна Азия./Дарик

Coca Cola

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени