Удостоиха художникът Симеон Спиридонов с изключително рядък орден

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 01.02.2020 | Прочитания 323 | Брой коментари 0
13:13 01.02.2020

Художникът Симеон Спиридонов беше награден вчера от Президента на Република България Румен Радев с Орден "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено висок принос в областта на културата и изкуството. Този орден е вторият по сила след "Стара планина" и се присъжда изключително рядко. Предложението за награждаването на Спиридонов, който е почетен гражданин на гр. Радомир и на гр. Севлиево, дойде от граждански инициативен комитет през 2019 г., когато художникът отбеляза своя 75-годишен юбилей. Комитетът беше подкрепен от кмета на Община Радомир Пламен Алексиев и от кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов. На тържествената церемония бяха наградени и други видни българи - Кирил Маричков, който получи орден "Стара планина" – първа степен, както и проф. Христо Баларев и д-р Венко Александров, които бяха наградени с Орден "Св. св. Кирил и Методий" – огърлие.

Тържествената церемония протече задушевно в присъствието само на близките хора на наградените. Президентът Румен Радев поздрави всички присъстващи и акцентира върху важността на изкуството в днешно време.

Визитка

Симеон Спиридонов е български художник, роден на 20.08.1944 г. в гр. Севлиево. Внук е на подполковник Григор Спиридонов, загинал геройски при Разлог през 1912 г. по време на Междусъюзническата война.

Завършил е Художествената академия в Прага. Той е майстор на илюстрациите и графиката, а през втората половина от творческия си живот е в плен на живописта и непрекъснато създава нови техники.  Пластичното му многообразие очарова нобелиста Камило Хосе Села, който го нарича „Българският Дали".

Изкуството на Симеон Спиридонов оставя следи с посланията си сред ценители от цял свят. Негови творби са експонирани на изложби в Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и др.

Творчеството си представя в общо 36 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Творецът е дарил множество свои картини на Община Радомир, Община Севлиево, Община Пазарджик и др.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени