Удължават срока за подмяна на касовите апарати

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 147 | Брой коментари 0
07:23 20.08.2019

Още четири месеца да се удължи срокът до края на който търговските обекти, използващи софтуер за управление на продажбите, трябва да го вържат с Националната агенция за приходите, предлага финансовото министерство.

Новото предложение на финансовото министерство е срокът за привеждане в съответствие с изискванията на Наредба Н-18, както за регистрираните, така и за нерегистрираните по Закона за ДДС фирми да се удължи до 31 януари 2020 г. Срокът за подаване на информацията относно използвания от тях софтуер в търговските обекти пък се предлага да бъде удължен до 31 март 2020 г.

За напасване към изискванията в наредбата удължаване на периода ще има и за онлайн магазините

За тях крайната дата за привеждане в съответствие на софтуера им ще е 31 март догодина, а крайният срок да предоставят на регулаторните органи информация за използвания от тях софтуер ще е 31 май 2020 г.

Финансовото министерство обяснява, че отлагането се налага, тъй като при проведени между негови представители, представители на НАП и на бизнес организациите е станало ясно, че фирмите имат големи затруднения да покрият новите изисквания за касовите апарати и софтуера за управление на продажбите. Те произтичат както от специфични особености, свързани с организацията на бизнеса в средните и големи предприятия, от една страна, така и от комплексността на използваните към момента софтуерни решения, от друга.

Ведомството, оглавявано от Владислав Горанов, предлага още някои компании, които отговарят на определени изисквания, да имат алтернативна възможност да използват софтуер за управление на продажбите, който да генерира стандартизиран одиторски файл

Това се налага предвид спецификите в организацията на дейността на средните и големите предприятия, на които основният дял от постъпили плащания от дейността е по банков път, обясняват от Министерството на финансите в мотивите към промените.

Предлага се тази възможност да бъде предоставена на предприятия с изключително нисък дял на получавани плащания, за които се изисква издаване на фискален бон, с оглед наличието на минимален риск от укриване на приходи поради нерегистрирането им чрез фискално устройство./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени