Учениците ни "отличници" по употреба на наркотици

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 397 | Брой коментари 0
16:57 09.02.2018

Българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стереоиди. Това показват данните от изследвания сред тийнейджъри на възраст между 15 и 16 години и на пълнолетни лица до 30 години. 
Всеки трети от анкетираните е посочил, че поне веднъж в живота си е вземал дрога, докато за останалите страни средните стойностите са близо два пъти по-ниски. В 90 % от случаите използваният наркотик е марихуана, а около 6 % признават за амфетамини, метамфетамини, екстази и кокаин. Първата употреба най-често е между 14 и 16 години. 
„Има и изключения, когато възрастовата граница е по-ниска – между 11 и 13 години. При тези деца семейната картина обикновено е много тежка – имат разведени родители, отглеждани са от баби, самите родители са зависими от наркотици или алкохол”, коментира д-р Борислав Станчев, който представи данните от проучванията на заседание на Общинския съвет по наркотични вещества във Варна. 
Експертът предупреди, че на българския пазар все повече навлизат имитациите на канабис и кокаин. 20 % от учениците споделят, че им предлагали синтетични канабиноиди и стимуланти
„Проблемът е, че най-често не знаят какво купуват, а понякога и дилърът не знае какво продава. От марихуана не може да се умре от свръхдоза, но някои от синтетични канабиноиди могат да предизвика смъртност.  Такива в Европа през последните години са открити общо 170. Те могат да бъдат пушени навсякъде и никой да не разбере, защото имат приятен аромат и не мирише марихуана.

Освен това не се хващат от стандартните тестове за наркотици, понеже не са разработени методики, които да хваната 170 вещества.  Това е причината някои хора да ги употребяват, защото няма да ги хванат. Синтетичните вещества се произвеждат в Китай и се транспортират в Европа като ароматизатори, соли за баня и почистващи препарати. След това се препакетират и препродават”, обясни д-р Станчев. 
Според експерта модата младежите да употребяват наркотици вече затихва в западните европейски страни, докато в България сега навлиза. 
„Тенденцията е същата като в Европа преди 15-20 години. Модата е повсеместна и докато преди години употребата беше предимно в големите градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе, сега е навсякъде.
Виждат, че дрогата създава удоволствие, и решават да пробват. Имаме и влияние на средата, имаме и масивни кампании за легализация на марихуаната. 20 % от анкетираните приемат, че тя трябва да бъде разрешена”, добави още д-р Борислав Станчев. /Дарик

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени