Ученици в клас, школи и фитнеси отварят. Заведенията - под въпрос

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 500 | Брой коментари 0
09:24 24.01.2021

Вече е ясно кога се връщат в клас учениците от 5-и до 12-и клас. От 4 февруари три класа - 7-и, 8-и и 12-и - тръгват присъствено на училище, потвърди здравният министър Костадин Ангелов. Това са 37,5% от учениците.

Ще започнат и извънкласните дейности на учениците, ще отворят и фитнес залите, обяви пък премиерът.

С ресторантьорите разговорите продължават, но решение под натиск няма да се взима, съобщава БНТ.

"Ами много искаме и ние, защото мислите, че не искаме да почнем, искаме. Сега сме на добри параметри. Като почнат да умират хора и да станат 5-6 хиляди пак на ден заразените, да претоварват болниците, тогава пък същите тези хора ще казват: "Защо ги пуснахте". Така че е много тънък балансът и много внимателно. На 4 февруари, като пуснем големите, ще пуснем и залите да танцуват, тренират и да се забавляват", каза премиерът Бойко Борисов.

"Ако нещо може да сложи на везната със здравето, това са образованието, културата и обученията", добави премиерът.

Здравният министър Костадин Ангелов обяви окончателното решение във Варна.

"От 4 февруари започват присъствено обучение три класа в системата на средното образование, това са 37,5% от системата или не повече от 40% присъстващи ученици в едно училище, това е което ще бъде направено, обсъдено е със всички представители в образователния сектор и те са съгласни", заяви министър Ангелов.

Мерките у нас няма да се променят заради новия щам, каза министърът, те ще се разхлабват постепенно по сектори - здравеопазване, образование, следват културата и спорта. 14 дни ситуацията ще се наблюдава, за да се предприеме следващата крачка.

"Хубавото в тази ситуация е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше", каза здравният министър.

Колкото до мерките, свързани с бизнеса, в понеделник започва изплащането на помощта за оборотен капитал чрез Националната агенция за приходите.

"116 млн. тръгват към бизнеса и до броени дни ще стигнат, ще докоснем над 8100 компании по тази бърза мярка", заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

3300 микрокомпании ще получат 26 млн. лева. За средните компании са отделени 233 млн., каза още Лъчезар Борисов. Премиерът добави, че се подпомагат и десетки хиляди физически лица.

"Фитнесите със сигурност ще ги отворим, защото това със щаба сме го договорили, с ресторантите да видим какво може да се направи, защото разбира, че се ни е важно и тези хора, които работят там и тези, които пък поради една или друга причина не са се регистрирали навремето, за да избегнат или да плащат по-малко данъци, сега по-малко можем да ги подпомогнем. Така че и те са ни толкова мили, но на везната поставяме на първо място здравето", каза премиерът Борисов.

Решение за ресторантите под натиск няма да бъде взето, допълни здравният министър./Днес бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени