Lotus homes

Ученици от цяла България се включиха в литературния конкурс "Мария Смилова"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 231 | Брой коментари 0
13:46 10.06.2020

 

77 ученици от първи до дванадесети клас са участвали със свои творби в XVII-тото издание на националния литературния конкурс "Мария Смилова", организиран от Община Радомир и местното читалище "Напредък 1895". Темата тази година беше - "Аз, ти, ние – такива, каквито сме. Поезия и проза от нашето ежедневие".

В надпреварата се включиха ученици от София, Пловдив, Бургас, Варна, Сливен, Стара Загора, Добрич, Карлово, Карнобат, Ихтиман, Лом, Гоце Делчев, Исперих и Радомир. Тази година, поради извънредната обстановка в страната, срокът за подаването на творби за участие в конкурса беше удължен до 29 май 2020 г.

Подадените творби за участие са общо 215 на брой, като включват поезия, проза, снимки, презентации и рисунки. Те ще бъдат оценени от жури, което ще включва представители на творчески съюзи. Награди ще бъдат връчени в три възрастови групи в категориите поезия, проза и рисунки. Мултимедийните презентации и снимки ще бъдат публикувани на интернет сайта на читалище "Напредък 1895" – Радомир.

Тази година, по случай 125-годишнината от създаването на читалището, ще бъде издадена книга с наградени творби от изданията на конкурса през годините, като целта е тя тържествено да бъде представена около 1 ноември 2020 г.

Мария Смилова /1915-1993 г./ е родена във Варна. Работила е като учителка, журналистка и писателка. Последните години от живота си е прекарала в Радомир, като приживе е завещала личната си библиотека на местното читалище "Напредък 1895".

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени