Ученици от ОУ «Иван Рилски» мериха сили в състезание свързано с Перник и 90-ата му годишнина

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 12.06.2019 | Прочитания 276 | Брой коментари 0
15:30 12.06.2019

Ученици от петите класове на ОУ „Св. Иван Рилски" в Перник се включиха в състезанието „Моята България".

Надпреварата се организира за девети пореден път от училищното ръководство. Тази година тя е посветена на 90-годишнината от обявяването на Перник за град.

Като гост на тяхното събитие, областният управител Ирена Соколова поздрави любознателните петокласници, като им припомни славните моменти в развитието на миньорския град:

"Перник е място, от което са стартирали много иновативни начинания след Освобождението и началото на миналия век. Експлоатацията на въглищния басейн дава тласък за развитието на района през 1891 година. Тук светва първата електрическа крушка през 1893 г. В същата година е открита гара Перник от ж.п. линията София - Кюстендил. Тук се създава първият работнически театър в България през 1919 г. и др. Тогавашна интелигенция на България, заселила се в района, пренася европейския опит в организиране на производството, градоустройството на селището, организацията на социалната и културна дейност. Преди да бъде обявен за град, Перник вече имал парк, в който всяка вечер свирел Минният струнен оркестър, добра спортна база, изградени културно-просветни, благотворителни, културни и спортни организации. Днес, 90 години по-късно, областният център продължава да има своя производителност и индустрия, макар и в по-малки мащаби. Да си роден тук е не просто емблема за силен и дързък характер, а и гордост. Надявам се Вие да продължите да прославяте името на нашия  град".

Участниците в състезанието преминаха през няколко кръга, а специално жури оцени знанията и бързината им.

Учениците отговаряха на въпроси свързани с историята на училището и града, представиха и културна програма с песни, танци и драматизации.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени