Ученици от ГПЧЕ "Симеон Радев" с открит урок за романа „Под игото”

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 178 | Брой коментари 0
08:31 04.12.2019

Учениците от 10 г клас на Езикова гимназия „Симеон Радев“ представиха в открит урок „Под игото“ като телевизионна продукция. Ключови глави от романа се разиграха пред младежите, които влязоха в ролите на героите от Бяла черква. По този начин минало и настояще бяха обединени чрез иновативни методи, а ученици и учители показаха, че има и трети вариант по казуса с „превода” на романа, който разбуни обществото.

Новото издание на романа „Под игото“, в което 6000 думи и изрази, смятани за архаични, са заменени със съвременни, за да бъдат разбрани от младите читатели, предизвика вълна от възмущение в обществото.

Сред тези, които смятат „превода” за излишен е и писателят Калин Терзийски.

„Има начин наистина специфичните думи да се изведат под линия и да бъдат обяснени“, каза Терзийски .“Въпросът е дали едно произведение като „Под игото“ може да е толкова ценно с нещо друго, освен с езика си?! Именно думите, езикът на този роман, го прави толкова важен за нас“, смята Калин Терзийски.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени