Учени създадоха антитела, които неутрализират COVID-19

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 239 | Брой коментари 0
07:58 05.05.2020

Холандски учени са успели да създадат антитела, които успешно неутрализират новия коронавирус в лабораторни условия, съобщава Bloomberg.

Експерименталните антитела са успели да се справят с вируса в изследваната съвкупност от клетки. Това е много ранен етап от тестовете на евентуалното лечение, който предшества изпробването му върху животни и хора, но въпреки това дава надежди за възможно "оръжие" срещу COVID-19.

Моноклоналните антитела могат да се използват както самостоятелно, така и в комбинация с други лекарства, отбелязват учените от университета в Утрехт.

Антителата, наречени 47D11, таргетират протеина, който дава формата на корона на новия вирус и му позволява да навлиза в човешките клетки. Експериментите на учените от Утрехт показват, че те могат да таргетират не само причинителя на COVID-19, но и други респираторни вируси с подобни протеинови структури, например SARS.

Моноклоналните антитела са синтетични протеини, наподобяващи антителата, които човешкият организъм създава при борба с различни бактерии и вируси. В случая учените са използвали генномодифицирани мишки, за да произведат различни антитела за противодействия на коронавируса, пише Bloomberg.Масовата ваксина идва, но не и през 2020 г.В света се работи по повече от 70 проекта за ваксина срещу новия коронавирус въпреки мерките за ограничаване на движението.

Когато се установило, че те действат успешно при мишките, изследователите модифицирали протеините, така че да създадат изцяло "човешка" версия.

Моноклоналните антитела вече се използват успешно в медицината при лечението на онкологични заболявания, както и за производството на противовъзпалителни медикаменти./Профит бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени