mycomputer.BG

Учени: Не можете да се заразите с коронавируса повторно

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 200 | Брой коментари 0
09:46 02.05.2020

Преболедувалите коронавируса не могат да го хванат отново. Това твърдят група от южнокорейски учени, цитирани от вестник „Сън“.

Експерти се опасяват, че излекуваните могат да хванат вируса повторно - след като 10% от възстановените след коронавирус пациенти в Китай отново са се оказали положителни след изписване от болницата.

Въпреки това, южнокорейски учени са стигнали до заключението, че пациентите с Covid-19 не могат да го хванат отново след възстановяване от болестта - и обвиняват дефектните тестове за повторните положителни резултати.

Това значително ще успокои правителствата, уплашени от перспективата за непрекъснат цикъл на инфекция и реинфекция.

Според Централната клинична комисия на Южна Корея за контрол на възникващите заболявания, положителните резултати от тестове върху хора, които преди това са били отрицателни, са резултат от „фрагменти” от вируса, останал в телата им, но без сила да ги разболее или да зарази другите.

Общо 277 пациенти са се заразили отново с болестта, което поражда опасения, че мутациите на вируса могат да попречат на пациентите да развият имунитет към него. Това би усложнило задачата за намиране на ваксина и премахване на възможността за „стаден имунитет“.

О Мион Дон, ръководител на комисията, каза, че по-късните положителни резултати са причинени от недостатъци в теста за полимеразна верижна реакция (PCR), който открива генетичната информация на вируса, или РНК, в проби, взети от пациенти.

Тестът не е в състояние да направи разлика между "жива" РНК и безобидни остатъци в тялото на човек, който напълно се е възстановил.

Комисията казва в изявление: "РНК фрагменти все още могат да съществуват в клетка, дори ако вирусът е деактивиран. По-вероятно е тези, които са тествани положително, отново да са приели РНК на вируса, който вече е бил деактивиран."

Изводът е в съответствие с констатациите на Корейските центрове за контрол на заболяванията (KCDC), че привидно „презаразените“ пациенти не са заразни.

Сър Патрик Валанс, главен научен съветник на правителството, и проф. Крис Уити, главен медицински съветник на Борис Джонсън, по-рано се опитаха да успокоят обществото по отношение на опасността от заразяване с коронавирус повторно.

Те заявиха, че тези, които са имали вируса веднъж, ще развият някакъв имунитет - и рядко ще хванат отново инфекциозното заболяване./БГНЕС

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени