mycomputer.BG

Учебно помагало нарече числата "дебилни" и "сакати", а героите Льольо и Сопольо

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 359 | Брой коментари 0
08:29 05.10.2019

Майки на деца с увреждания се възмутиха от учебно помагало по математика. Думи като „побъркан”, „дебил” и „сакат” се оказаха част от сборник със задачи.

Валентина е родител на дете с увреждане. Разбира за помагалото "Умник-математик" от социалните мрежи.

„В първия момент, когато го видях реших, че това е някаква фалшива новина, че някой се забавлява. Оказа се, че не е. Наистина има такова помагало и е на пазара от 7 години. Аз съм майка на голямо момиче с увреждания, но и да не бях смятам, че това е нередно”, сподели Валентина Христова.

Според сборника едно число е "дебилно", ако е по-голямо от 100 и се записва с различни цифри, едната от които е равна на сбора на останалите. Това определение дават авторите на учебното помагало – три учителки от Софийската математическа гимназия.

„Много съм изненадана, че има хора които са толкова фрустрирани, защото математиката е абстрактна наука, а ние просто въвеждаме някакво понятие. Другото, което очаква математиката е малко чувство за хумор, което за щастие при децата го има, може би при някои родители липсва и аз съм изненадана”, заяви една от авторките на помагалото Мария Томова.

„Жалко е, ако това е начина на съвременните учители да стигнат по-близко до учениците. Интересно ми е те така ли си говорят у дома. Те като искат да извикат детето си как му казват: „Ела, „дебил” ли?”, пита майката Валентина.

„Защо някой да се обижда, не сме имали такава цел. Искаме различните деца да се приемат. Затова именно такива думи са в задачата. Защото няма нищо срамно и страшно да ги използваш”, поясни Надя Кръстева, автор на помагалото.

В помагалото се появяват и лирико-математическите герои Льольо, Трольо и Сопольо, които според преподавателите се радвали на голям интерес сред децата.

Учебното помагало не е одобрено от Министерството на образованието и науката. От ведомството имат думата само за помагала, които са част от учебни комплекти за учениците до IV клас включително./Дарик бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени