mycomputer.BG

Учебната година започва в класните стаи, школата с план за смесено обучение

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 846 | Брой коментари 0
09:21 17.07.2020

Учебната 2020/2021 г. ще започне присъствено в класните стаи за всички ученици и класове. Това реши Отрасловият съвет към МОН. Школата обаче трябва да имат готовност с план за преминаване в смесено обучение при необходимост, обясни председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на столичното 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

„Това е очакваното и желано решение от всички. Трябва да започнем присъствено, но всяко трябва да обмисли добре всички възможности според реалността към първи септември. Те трябва да имат готовност с конструктивен план за преминаване при необходимост в смесена форма на обучение, когато възникне сериозно разпространение на коронавируса в училището или в даден клас”, каза той. Школата трябва да имат готовност за дезинфекция и, ако се наложи, за преминаване за няколко дни в дистанционно обучение, докато тя приключи. В плана ще бъде разписано как ще се действа при случаи на заболели деца в един клас и какво ще се прави, ако случаите са в цялото училище. Директорите трябва да са посочили дали ще затварят само една класна стая, етаж или цялото школо.

Всички възможно ситуации и ключови моменти ще бъдат разписани от работна група, в която ще влизат както експерти на образователното и здравното министерство, така и директори и учители на малки и големи училища, основни и средни, гимназии. Те ще трябва да обсъдят и как да се процедира с школските бюфети и столови и дали те да бъдат временно или изцяло затворени, ще бъде ли разрешено движението по коридорите. „Ще разгледаме всички възможни хипотези, но с отвореност, за да може всяко училище да прецени какво може да прецени спрямо своите специфики”, уточни Стаматов. Така всички – учители, ученици, родителите, ще са подготвени как да действат, ако възникне определена ситуация.

При преминаването на смесен режим на обучение всеки клас или цялото училище ще използват единна платформа. Стаматов подчерта, че тя трябва да е с образователна цел и няма да се използват Viber, Facebook или Zoom, както досега. Той подчерта, че трябва да се обърне внимание и на подготовката на учителите, достъпа до интернет и ресурси. По думите му има достатъчно време през летните месеци да се предвидят всички опасности в учебния процес.

По време на заседанието си Отрасловият съвет реши и атестацията на педагогическите специалисти да бъде отложена и обвързана с инспектирането, но не по-рано от 2021-2022 година. До това се стигнало след предложение от социалните партньори към просветния министър./Монитор бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени