mycomputer.BG

У нас: 24 жени са убити за 9 месеца, 86 сигнала на ден за домашно насилие са постъпили през 2018 г.

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 186 | Брой коментари 0
07:41 26.11.2019

От началото на годината са извършени 70 убийства, 24 от които са на жени, съобщи старши инспектор Пенка Стоянова от „Охранителна полиция“ на брифинг по повод Международния ден срещу насилието над жени. 182 пък са случаите на средни телесни повреди, като над 100 от тях са срещу представителките на женския пол.

През годините се наблюдава постепенно увеличаване на случаите на подобно насилие, стана ясно от информацията, представена от заместник-директора на ГД „Национална полиция“ старши комисар Благородна Макева. През 2016 г. те са били 28 000, за 2017 г. са над 29 000, а за 2018 г. са 31 166. От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че издадените ограничителни заповеди от началото на годината до края на септември месец са над 2300.

От министерството допълниха, че ще бъде изградена автоматизирана информационна система, в която ще постъпват всички сигнали за домашно насилие, изнасилвания и убийства. В тази система ще постъпват и сигнали за самите насилници, какви ограничителни заповеди за били издавани за тях. Целта на тази информационна система е да се намали до минимум рискът за жените.

За да се подобри осведомеността на гражданите, полицейските служители и жертвите, както и за да се постигне превенция, Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа – България, Румъния и Унгария.

Целта на кампанията е повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола,заяви Макева. Тя е с продължителност 3 седмици, през които полицаите ще бъдат снабдени с наръчник, в който се съдържат указания за работата при подобни случаи. За да се информира общественността с проблема за домашното насилие пък ще бъдат изработени плакати, телевизионни и радиоклипове. Ще бъдат популяризирани и безплатните линии за помощ, предлагани в трите държави, както и на възможностите за последваща закрила към жените, преживели насилие./Монитор бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени