Цацаров: Ще има още обвинени политици

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 580 | Брой коментари 0
07:41 23.11.2018

Има обвинени висши политици и ще има още обвинени висши полици, заяви главният прокурор Сотир Цацаров в „Шоуто на Слави“. Едни го възприемат като пиар, но аз го възприемам като нормална част от работата, каза той.

Главният прокурор обяви за мантра твърдението, че действията му не подлежат на контрол. Той посочи действащия към момента механизъм, но подчерта, че е необходимо да се работи по усъвършестването му.

"Няма нито едно действие на прокуратурата, което да не подлежи на съдебен контрол.

Безконтролността на главния прокурор е удобна мантра, но не е реалност.

Всеки прокурор може да повдигне обвинение на главния прокурор. Това не ми изглежда логично. Моята теза и на последния мониторингов доклад на ЕК е, че трябва да се работи за механизъм, който да доведе до независим работещ начин за повдигане на обвинения на така наречените трима големи - на главния прокурор и на двамата ми колеги, председатели на върховни съдилища. Има такъв механизъм, но не съдържа необходимите гаранции", обясни Цацаров.

Постановяването на присъди за корупция не е в правомощията на прокуратурата, напомни Цацаров. Когато корупцията е държавна политика, никакво правосъдие не може да я спре, цитира той предшественика си Никола Филчев, когото определи като спорен като личност, но брилянтен юрист.

Още утре ще стартира проверка срещу Владислав Горанов, ако се окаже, че е вярно, отговори главният прокурор на въпрос дали министърът на финансите живее в луксозен апартамент, чийто наем не би могъл да си позволи.

Условията, в които пребивава Десислава Иванчева не се различават от условията, в които пребивава който и да е арестант,каза Цацаров за обвиняемата бивша кметица на столичния район „Младост“. Казал съм на министъра на правосъдието, че тази демонстрация – белезници на краката, е напълно излишна, добави главният прокурор.

Ако наистина Цветан Василев е давал на някого 100 хил. евро, искам да го информирам, че нито евро от тях не са достигали до мен, заяви Сотир Цацаров, в отговор на въпрос дали са верни твърденията на банкера-беглец, че е плащал подобни суми към обвинител №1. Цацаров коментира лаконично и обвиненията, които БГ Мадоф отправи към него по Глобалния акт "Магнитски" като ги нарече пропагандни и заяви, че не се страхува от подобна процедура.

Ако експертизата потвърди доклада от предварителната проверка на ДАНС, че цената на оградата по границата е завишена, можете да бъдете сигурни, че ще има обвиняеми министри и областни управители, обяви главният прокурор за разследването за изграждането на оградата по границата с Турция.

Ако МС продължи да бездейства по предложенията ни, свързани с казуса „Юлен“, прокуратурата ще бъде принудена да предприеме други мерки, свързани с проверка за търсене на наказателна отговорност. Бихме предприели разследване, ако мерки не последват, каза още главният прокурор. Цацаров уточни, че проверката на прокуратурата е стартирала след сигнал на политическа партия, която се обявява в подкрепа на природата. „Ако бездействието на МОСВ, като цяло на МС продължи, прокуратурата ще бъде принудена да предприеме други действия, независимо кой как ни прехвърля проблема“, поясни Цацаров.

Дали всичко, което бившият градски прокурор Николай Кокинов казва на Бойко Борисов в изтеклия запис от разговор в дома на премиера, не се дължи на това, че не е стигнал до заветната длъжност апелативен прокурор на София, попита Цацаров и заяви, че не се чувства личният прокурор на Борисов./Монитор


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени