mycomputer.BG

Цацаров подава оставка още днес, Гешев става главен прокурор предсрочно

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 413 | Брой коментари 0
12:20 11.12.2019

Новоизбраният председател на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров ще подаде оставка като главен прокурор още днес, обяви самият той в кулоарите на парламента.

Цацаров подчерта, че няма да чака до 10 януари, когато изтича мандатът му, а ще поиска от Висшия съдебен съвет да го освободи предсрочно, за да може да встъпи в новата си длъжност и  шефът на КПКОНПИ, и новият главен прокурор Иван Гешев. Аргументът му бе, че е „за доброто и на двете институции“.

Така днес на Цацаров ще му предстои да председателства за последно Прокурорската колегия на съвета, а вероятно на утрешното заседание на Пленума оставката му ще бъде подложена на гласуване.

Сотир Цацаров обясни още, че е не е необходимо някой от неговите заместници да продължава мандата му, защото от момента, в който оставката му бъде одобрена и бъде подписан указът за освобождаването му от президента, длъжността поема новозбраният главен прокурор Иван Гешев.

Цацаров за първи път коментира и продложението на правителството за създаване на нова правна фигура – независим прокурор, каквито са препоръките на Венецианската комисия.

„Има две страни на въпроса – политическа и юридическа. Политическата е свързана с последния Мониторингов доклад. Преди неговото публикуване правителството и лично премиерът, с писмо до тогавашния председател на ЕК Юнкер, пое излишно три задължения. Две от тях са в Закона за съдебната власт, третото – за въвеждане на механизъм за отговорност, като бъде отправено питане до Венецианската комисия“, обясни Цацаров. Според него не може да се каже дали това е най-добрият законопроект, защото решението в крайна сметка е на парламента.

Помолен за коментар на думите на председателя на ВКС Лозан Панов, който нарече премиера и главния прокурор „две батки“, Цацаров отговори: „Ако това, че председател на ВКС ще нарече премиер и главен прокурор „две батки“ и от това ще се почуства по велик, по силен, по-голям мъж и това го прави щастлив – Коледа е, всички трябва да са щастливи“./Дарик

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени