Три причини да се къпем предимно вечер

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 370 | Брой коментари 0
09:08 09.02.2018

Времето, вкоето си взимаме душ, обикновено зависи от нашите лични предпочитания и времето, с което разполагаме. Дали да си вземем душ сутрин, преди работа или вечер, преди да си легнем, се оказва доста сложен въпрос, по който спорят дори учените.

Макар душът рано сутрин да ни освежава и подобрява работоспособността ни, то вечерният душ прави съня ни по-добър.

Вижте какви са предимствата на това да се къпем в края на деня, изброени от американски дерматолози, цитирани от британския вестник Daily Mail:

1. Да отмием потта, мазнините и алергените

Вечерният душ осигурява по-здрава кожа. Ако човек работи и е навън по цял ден, вечерта кожата му е покрита с всякакви алергени, които могат да я раздразнят. Ето защо е добре те да бъдат отмини за през нощта. Докато спим кожата се регенерира, мъртвите клетки падат и се изграждат нови. Освен това производството на мазнини от кожата се увеличава след 13 часа на обяд, затова вечерният душ е най-добрият начин да премахнете мазнините и замърсяванията, натрупали се през деня по тялото ви.

Независимо от това дали душът се взима вечер или сутрин, лицето трябва да бъде измито, за да не остават мазнини по възглавницата, което предизвиква акне, препоръчва д-р Самър Джейбър.

2. За по-добър сън

Душът регулира телесната температура и така подобрява съня. Научно е доказано, че ако вземете душ 90 минути преди лягане, той първоначално затопля, а след това охлажда тялото. По този начин помага за регулацията на телесната температура и създава усещане за отпуснатост. Причината за това е, че бързото охлаждане на тялото след горещия душ отключва естествена сънливост и ни помага да заспим по-лесно и по-бързо.

"Тялото естествено се охлажда с настъпване на времето за лягане. Душът изкуствено покачва температурата и позволява по-бързо охлаждане, което ускорява настъпването на съня", каза д-р Джанет Кенеди.

3. Срещу стрес

Къпането вечер намалява и нивата на стрес, натрупан през деня. Вечерният душ "отнива" нервното напрежение, като снижава нивото на кортизола — стероидният хормон, който помага на тялото да реагира на натоварване, регулира кръвната захар и преборва инфекциите.

Освен това, вечерният душ намалява и напрежението в мускулите.

Къпането два пъти на ден не е толкова лоша идея, но само ако е за кратко време - не повече от 10 минути под душа, от който трябва да тече хладка, а не гореща вода.

За мъжете, които се бръснат, сутрешният душ не е лоша идея, защото топлината отваря порите и така се предотвратява врастването на космите. Същото важи и за жените, които се бръснат.

И още един съвет: Хладката вода е по-полезна

Дерматолозите са единодушни, че за кожата е по-полезна хладката вода. Горещата намалява влагата в епидермиса и отнася много от естествените лубриканти./Факти бг

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени