Традицията за коледната елха идва от древността

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 499 | Брой коментари 0
13:11 20.12.2013

Макар, че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността. В Древен Египет са украсявали палмите. Германските племена по-късно украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината около най-късия ден на годината - 21 декември. В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета. Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. Те са сред най-
 
значителните части от празничния обред. Постепенно украсите на елхата стават по-богати; коледните дръвчета се обкичват с гирлянди, множество светлини и коледни играчки.


Обикновено на върха на коледната елха стои голяма звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос. Популярна украса за елхите са и ангелчетата, топките в най-разнообразни цветове, захарните пръчки и понякога свещички,както и панделки. Най-използваните и типични коледни цветове са червеният и златният.


  За първи път елхата става коледно дръвче в Германия. Старите германци вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните й вече означавал вечната вяра в Христос.
  Вместо елха виетнамците пък украсяват клоните на прасковата.


В страните от Латинска Америка коледното дръвче е заменено с палмово, отрупано с памук.
  В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. В Япония коледното дръвче става популярно  и там, макар че повечето японци не са християни.

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени