Tочно сега Земята се разминава с астероид

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 493 | Брой коментари 0
13:26 03.09.2013

Астероид с размери около седем метра прелита точно в този момент близо до Земята – на разстояние 223 000 километра от повърхността на планетата, съобщава Центърът за малки планети на Международния астрономически съюз. Точният час на разминаването със Земята е 13:26 ч. българско време.

Астероидът, получил обозначението 2013 RG, за първи път е забелязан рано сутринта на 2 септември от астрономите от американската обсерватория Маунт Лемън. След това откритието е потвърдено от новозеландски и български учени.

Според изчисленията размерът на това небесно тяло е от 2 до 7 метра, то се отнася към астероидите от групата на аполоните, които се отдалечават на повече от 1 астрономическа единица, но минималната им дистанция до Слънцето е по-близка от максималното сближаване между Земята и Слънцето.

Няма никаква заплаха за нашата планета от астероиди с такъв размер, тъй като обекти с размери до 10 метра напълно изгарят в атмосферата на Земята, пояснява РИА Новости.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени