Тестваха успешно първия в света електровлак без релси

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 586 | Брой коментари 0
16:38 05.11.2017

Жителите на град Чжучжоу успяха да тестват първия в света безрелсов електровлак. По думите на първите пътници „все едно се движите с метро по път“. Първата демонстрационна линия на електровлака бе открита на 23 октомври. Тя е превърната в един от основните експонати на 13-то китайско международно изложение за ж.п. транспорт, което се проведе в периода 24-27 октомври.

Скоростният влак с автономни релси (ART) е нещо средно между влак и автобус. Разполага с гумени шини, което позволява да се движи по всеки градски път. Влакът е оборудван с датчици, които определят особеностите на трасето и коригират маршрута. За строителството му са били необходими 2,2 млн. долара.

Влакът е с дължина 30 метра и се състои от три вагона. Предвиден е за превоз на 300-500 пътници.

Батерията му се зарежда за 10 минути. При пълен заряд изминава 25 км до следващото презареждане. На теория ART може да бъде зареждан на всяка спирка. За целта трябва да бъдат отделени едва 30 секунди – за това време ще се снабди със заряд за 3-5 км.

При 100% заредена батерия електровлакът изминава 40 км при максимална скорост на движение 70 км/ч.

Официално линия с дължина 6,5 км ще бъде въведена в експлоатация в провинция Хунан през първата половина на 2018 г. Гражданите ще могат да я използват безплатно.

Припомняме, че в края на тази година ще бъде пусната в движение средноскоростна линия влакове на магнитна възглавница. Вече са построени 8 издигнати над земята станции, между които влакът ще развива максимум 100 км/ч.

Линията ще бъде предназначена за превозването на средно 160 000 пътника дневно.

Източник:Profit.bg

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени