Терор в техникум в Крим: 18 са загинали, близо 50 са ранени

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 17.10.2018 | Прочитания 567 | Брой коментари 0
17:05 17.10.2018

Експлозия и стрелба в училище в пристанищния град Керч в Кримския полуостров уби 18 души и рани десетки, съобщават руски медии, които се позовават на източници, предаде "Ройтерс".

Уточнява се, че 47 души са били ранени. Повечето загинали и ранени са тийнейджъри.

Първоначално се съобщаваше за газова експлозия, но впоследствие от Националната комисия за борба с тероризма заявиха, че в техникума е детонирано взривно устройство и е била открита стрелба.

Заместник-директорът на руската Национална гвардия Сергей Меликов коментира, че в техникума е извършена терористична атака.

Следственият комитет на Русия първоначално разглеждаше взрива в Керч като терористична атака, но впоследствие промени мнението си и го определи като убийство.

Експлозията в техникума в Керч е причинена от натъпкано с метални парчета самоделно взривно устройство, поставено в столовата, уточниха от комитета.

Според руските власти извършител на нападението е 18-годишен ученик четвърта година, който впоследствие се е самоубил.

Двама свидетели разказаха пред RT, че в училището е имало интензивна стрелба и бомбена експлозия. Маскирани нападатели са бягали около сградата и са избивали ученици.

Към мястото пътува премиерът на Крим Сергей Аксьонов. Той обяви тридневен траур на полуострова.

Местни медии съобщават, че в момента в Керч няма достатъчно линейки за транспортиране на ранените. Използват се автомобили на обществения транспорт. Местни хора използват и врати като носилки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Владимир Путин е уведомен за взрива и че се разглежда версията за терористична атака.

Директорът на колежа Олга Гребенникова коментира, че атаката наподобявала на Беслан. Тя добави, че е излязла от сградата 5-10 минути преди атаката. По думите й няколко души влезли в училището и поставили взривни устройства. Те били въоръжени с автомати и открили огън по всеки, който срещнели по пътя си, добави директорът.

Изображения от охранителна камера показват въоръжените нападатели./ news.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени