Coca Cola

Тази нощ в 57 села на Пернишко, със страшни ликове и маски ще се гони злото!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1562 | Брой коментари 0
09:24 13.01.2019

 И тази нощ, така както е от незапомнени времена Пернишко ще се потопи в магията на един неповторим празник, оцелял през вековете, предаван от поколение на поколение. Сурова, както е истинското име на този обичай събира хора от близо и далеч по това време на годината. Винаги той се провежда на 13 срещу 14 януари, когато е Васильовден по стар стил.

Облечени в различни костюми със страшни маски и ликове сурвакари ще обхождат селата. Техните  звънци създават една незабравима еуфория. Със сурвакарското пожелание „Да бъде”, с пожеланията за благоденствие, благополучие и плодовитост. Традицията повелява, че колкото по-силно звънят хлопките, толкова по-далече ще избягат злите сили. Обредният танц се изпълнява в специален ритъм.

 Пернишката "Сурова" е един от културните маркери на региона.Обичаят на маскираните е зрелищен, многолюден, жив. Предаван от баща на син, съхранен, магичен. За пернишко той е като религия. И не случайно преди три години пернишката "Сурова" стана част от световното семейство на ЮНЕСКО. Празникът се отбелязва в почти всички селища в общините Перник, Радомир, Брезник, Ковачевци, Земен.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени