СЗО: Китай крие факти и има пропуски в разследването за появата на Covid-19

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 247 | Брой коментари 0
07:56 22.02.2021

Предварителен доклад на Световната здравна организация за произхода на новия коронавирус ще препоръча по-широко проследяване на контактите на първия известен пациент с Covid-19 в Ухан, Китай, както и на веригата за доставки на близо дузина търговци на пазара на морски дарове в Хуанан, което се смята, че е изиграло роля за ранното разпространение на Covid-19 в края на 2019 г. Това заявяват разследващи, запознати с проектодоклада.

Независими учени заявиха пред Си Ен Ен, че препоръчителната основна разследваща работа е трябвало да бъде извършена много месеци преди това от китайски учени, изследващи произхода на вируса. Те казаха, че намират за "изненадващо" и "неправдоподобно" това, че китайските учени още не са свършили тази работа.

Препоръките на групата ще се стремят, наред с други, към две ключови линии за разследване, казаха разследващите, запознати с проектодоклада.

Първо, те ще поискат по-нататъшна работа по историята на контактите на пациента на 8 декември 2019 г. в Ухан, първият случай, потвърден от китайски учени и панела на СЗО. Пациентът не е идентифициран публично, но според разследващите от СЗО е служител в офис на около 40 години, без екзотични пътувания или история на контакти, който е живял със съпругата си и детето си.

Член на екипа на СЗО от 17 души и президент на "EcoHealth Alliance", който проследява вирусите при животни, заяви, че разследването е установило, че родителите на първия известен пациент вероятно са посетили пазар за продажба на диви животни във Ухан. Но това не е пазарът за морски дарове в Хуанан.

В Китай „мокър пазар“ е термин, използван за описване на място за продажба на широка гама от пресни продукти, което може да включва живи животни.

Китайските учени, разглеждайки случая като част от отговора на правителството, уверили екипа на СЗО, че родителите на пациента са тествани отрицателно за болестта, но изглежда китайците не са проследили контактите на родителите на този пазар.

Този пациент не е имал връзка с пазара на морски дарове в Хуанан, който се смята, че е свързан с ранното разпространение на вируса, и "е живял типичен градски живот. Той не се е занимавал с многолюдни спортни дейности. Основното му хоби е било сърфиране в интернет."

Други учени изразиха изненада и дори недоверие, че по-нататъшни разследвания, както на историята на контактите на първия пациент, така и на веригата за доставки на пазара Хуанан, която СЗО търси, очевидно не са били извършени от Китай.

Професор Морийн Милър, инфекциозна епидемиоложка от Колумбийския университет, заяви: "Неправдоподобно е, че това изследване не е направено. Не е реалистично, тъй като там има учени от световна класа и с технология, инвестирана в тях през последните 20 години. Те са квалифицирани, разбират пътищата на предаване и работят по тях от години."

Милър заяви, че инфекцията на пациента на 8 декември - без никакъв пряк контакт с мокри пазари или екзотични пътувания - показва, че вече е имало предаване на вируса от общността през декември."В краткосрочен и дългосрочен план е вредно за Китай да се опитва да скрие факта, че този вирус е започнал в Китай и е бил пренесен по целия свят", каза тя.

Професор Янчжун Хуанг, старши сътрудник по въпросите на глобалното здравеопазване в Съвета по външни отношения, заяви, че е изненадващо, че Китай "не е инвестирал в разследване на двете важни улики по тази линия". Той добави, че наскоро страната е мобилизирала целия град Пекин, за да открие източника на огнището на Covid-19.

„Те разполагат с първокласни учени, които са много по-информирани от повечето им колеги по отношение на съзнаването на важността на тази информация“, каза той.

Китайското министерство на външните работи (MOFA) и Националната здравна комисия не са отговорили на искането за коментар.

Втората препоръка

В предварителния си доклад, който трябва да бъде представен следващата седмица, групата на СЗО ще препоръча незабавно разследване на веригата за доставки на пазара на морски дарове в Хуанан, според разследващите, запознати с проектодоклада.

Китайските учени са предоставили на екипа на СЗО списък на ферми в южните провинции, които снабдяват с диви животни пазара на морски дарове в Ухан.

"Ще има препоръки, които ще включват влизане в тези ферми, тестване на фермери, интервюиране и тестване на роднини и установяване дали има доказателства, че там е имало огнища преди Ухан," каза екипът на СЗО.

Тестването на веригата за доставки ще позволи на учените да видят кои животни - или хора - са могли да предадат вируса помежду си, преди да заразят хората в Ухан. „Вероятното предаване се е случило малко по-рано, през ноември или може би дори през октомври“, каза СЗО.

"Трябва да разберем какви други продукти са продавали тези ферми", добави групата. „Продавали ли са животни, които биха могли да бъдат заразени с коронавируси на SARS - включително SARS-CoV-2? Животни, включително зайци, порове, барсуци, цибети?“

Южната провинция Юнан е от особен интерес, тъй като тук е открит при прилепите един от най-близките генетични роднини на вируса SARS-CoV-2 - известен като RaTG13.

Необходимо е да се определи дали - или как - вирусът RaTG13 може да е мутирал с течение на времето, за да стане SARS-CoV-2. В южните провинции на Китай живеят много видове, които също са податливи на вируса SARS-CoV-2.

Тези животни от южните ферми евентуално биха могли да си проправят път до пазара на морски дарове в Уанан в Ухан. Китайски учени са взели проби от мокрия пазар на Хуанан през месец януари 2020 г. от труповете на мъртви риби и други водни животни, но не и от живи видове. Някои от животните на пазара са били мъртви и замразени.Резултатите от това проучване не са публикувани от китайски учени и са показани само на експертния екип на СЗО. Пътят към пазара на вируса от южните ферми е правдоподобна теория за произхода му.

"Нямаме ясни окончателни доказателства, но той е много по-вероятен от всеки друг път, който разгледахме", заключава екипът на СЗО./Фактор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени