Coca Cola

СЗО: Има опасност от разрастване на туберкулозата в Европа

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 91 | Брой коментари 0
09:38 19.06.2020

Световната здравна организация (СЗО) е разтревожена, че в условията на пандемията с COVID-19, броят на случаите на туберкулоза може да нарасне, съобщава БТА. Агенцията цитира заявление на директорката на глобалната програма на СЗО за борба с туберкулозата Тереза Касаева по време на брифинг в Копенхаген.

"Разбираемо е световното внимание да е приковано от пандемията с новия коронавирус, но при нас възникват сериозни опасения, че във връзка с тази ситуация количеството на смъртни случаи от туберкулоза може да нарасне.“, смята експертът.

В европейския регион се наблюдава 60 процентно намаление на откриването на случаите на туберкулоза. Според нашите епидемиологични модели, ако тази тенденция се съхрани в продължение на три месеца, тя може да доведе до 7 хиляди допълнителни смъртни случая в европейския регион", каза Касаева.

Тя посочи още, че 23 хиляди души умират годишно от туберкулоза на Стария континент, а над 260 хиляди се разболяват. Сред тях се наблюдават 77 хиляди случая на лекарствено-устойчива форма на това заболяване.

СЗО е представила своите препоръки за продължаване на оказването на помощ на туберкулозно болните в условията на пандемия./Днес бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени