Световно признание за двама пернишки волейболисти - Борис Гюдеров и Васил Симов!

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 25.07.2019 | Прочитания 451 | Брой коментари 0
16:52 25.07.2019

Двама знаменити пернишки волейболисти са включени в Международната волейболна зала на славата (IVHF) в град Холиоук, щата Масачузетс (САЩ).

Това са Борис Гюдеров и Васил  Симов. Първият е получил посмъртно признание в категория „Играчи", а Симов е класиран в категория „Треньори".

Предложението за номинациите беше обсъдено, подкрепено и подписано още през 2017 г. от областния управител Ирена Соколова, когато стартира процедурата по оформянето на документите с двете родни кандидатури.

За успешното й цялостно внасяне и финализиране спомогна Атанас Ваклинов - перничанин, който от дълги години живее в САЩ и никога не е губил връзката с родния град и развитието на спорта в него.

"Включването на емблематичните имена на Борис Гюдеров и Васил  Симов в Международната волейболна зала на славата, е голямо признание, гордост и остойностяване на успехите не само на пернишкия, но и на българския волейбол. Това място е своеобразен олтар на забележителни резултати и удивителни състезатели от цял свят. За първи път са номинирани двама души от една страна, от България и в частност - Перник. Гюдеров и Симов са личности, които издигнаха авторитета на волейбола, допринасяйки много за развитието му със своята отдаденост, висок спортен професионализъм и забележителни личностни качества", сподели Соколова.

През тази година в клас 2019 г. на IVHF са предложени за номинация 194 души в четирите категории: „Играчи", „Треньори", „Организатори" и „Лидери".

Процедурата по предложенията за номинации се извършват в специална онлайн форма и се изпраща писмено до Президента на Международния организационен комитет на IVHF Дък Бийл.

Първият номиниран българин в Международната волейболна зала на славата през 2007 г. е легендарният волейболист от близкото минало ихтиманецът Димитър Златанов.

Основната цел на Залата на славата е да осветли историята на волейбола и неговите главни герои. Основният критерии за избор на лауреатите са бележитите постижения на международно ниво, повлияли в развитието на играта. В нея винаги са намирали място само най-добрите световни волейболисти от започването на международните състезания по волейбол през 1948 г. до днес.

Борис Гюдеров е български национален състезател и треньор по волейбол, както и почетен гражданин на Перник. Роден е на 12 февруари 1927 г. Състезава се за „Миньор" Перник. От 1948 г. е част от националния отбор по волейбол на България. В продължение на 15 години е и негов капитан. Играе на поста диагонал на разпределителя. Треньорства в Торпедо (Перник), „Левски Спартак" и Кувейт.

Васил  Симов е състезател на „Миньор"- Перник и „ЦСКА" София. Дългогодишен национален състезател. Симов е бил треньор на мъжкия национален отбор на България през 1982 г. в Аржентина, където тимът ни се класира пети.

В периода 1978 – 1981 г. той е треньор  и на женския национален отбор на България. Ръководените от него състезателки постигат на олимпиадата в Москва бронзов медал, а на европейските първенства в София и Лион – златен и бронзов.

Информация за Международната волейболна зала на славата, може да се намери на нейния уебсайт: www.volleyhall.org.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени