mycomputer.BG

Световната банка: България остава най-бедната държава в ЕС

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 327 | Брой коментари 0
11:51 02.04.2021

Страната ни остава най-бедната членка на Европейския съюз с брутен вътрешен продукт на глава от населението на ниво от 53% от средното за блока. Това сочи доклад на Световната банка, съобщава Bulgaria ON AIR.

Прогнозите са, че брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 2.6% през 2021 г.

Що се отнася до инфлацията, Световната банка очаква през тази година тя да отбележи почти двоен ръст – от 1,7% през 2020 г. до 3,2% през 2021 г. За следващите две години се предвижда слабо ускоряване от по 0,1 процентен пункт годишно.

Според доклада на Световната банка се очаква инфлацията в България да достигне 3,2% през 2021 г.

"Цените ще започнат да растат, защото реално погледнато няма производство, няма стоки, които да държат. Пазарът ще има по-голямо търсене от предлагането. И моментално ще се засилят и цените. Обаче заплатите стоят по-долу, тоест започва спад на вашия стандарт на живот. И вие все по-трудно ще живеете", обясни председателят на УС на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев.

Разликата между бедни и богати достига 40,8% през 2019 г., което илюстрира порочния начин на преразпределение и неефективните социални политики.

"Така наречения Закон на Парето за 20% най-богати, срещу 20% най-бедни, или 10% най-богати срещу 10% най-бедни, съотношението, когато се вземе в такова състояние, води към революция, към глад. Това е доказано в исторически смисъл много кратно във всяка държава. Ние вървим много бързо към такъв сценарий", допълни той.                                                  

Сред най-уязвимите групи у нас са пенсионерите. Повечето оцеляват благодарение на помощ от деца и близки.  

Данните сочат, че икономическото производство на България се е свило с 4,2% през 2020 година. Не се очаква икономическата активност на държавата да се върне към нормалните си равнища преди есента на 2021 година./Днес бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени