Светът е изправен пред заплахата да влезе в парников период

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 273 | Брой коментари 0
07:56 10.08.2018

Светът е изправен пред заплахата да навлезе в парников период, в който средните глобални температури ще се повишат с 4-5 градуса Целзий, дори и да бъдат изпълнени поставените цели за ограничаване на емисиите на парникови газове, съобщават Ройтерс и ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Докладът, изготвен от учени от Швеция, Дания, Австралия и Германия, идва във време, в което северното полукълбо бе обхванато от големи горещини с температури, достигащи на места над 40 градуса Целзий.

През 2015 г. около 200 страни се споразумяха да ограничат покачването на глобалните температури до под "пределния лимит" от 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха - праг, считан за повратна точка за климата.

Засега обаче остава неясно дали глобалният климат може да бъде "паркиран" безопасно до този праг или ще бъдат отключени други процеси, подхранващи по-нататъшно затопляне, дори светът да успее да ограничи емисиите на парникови газове.

Понастоящем глобалните температури са малко над 1 градус Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и се покачват с 0,17 градуса Целзий на десетилетие.

Авторите на доклада отбелязват, че ако критичният праг бъде преминат, е вероятно да се отключат няколко повратни процеса, които да доведат до резки климатични промени. Сред въпросните процеси са топене на т.нар. вечна замръзналост, загуба на метанови хидрати от океанското дъно, неустойчивост на сухоземните и океански въглеродни резервоари, загуба на арктически воден лед през лятото, намаляване на антарктическия воден лед и полярните ледени покривки.

"Тези повратни елементи могат да се превърнат в падащи плочки от домино - побутването на един от тях ще тласне Земята към друг. Много трудно и дори невъзможно ще бъде да се спре цялата редица от падащи плочки. Ако нашата планета се превърне в "парникова Земя", части от нея ще станат необитаеми", казва Йохан Рокстрьом от изследователския екип./Дарик

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени