mycomputer.BG

Сурвакарските празници в селата от община Перник ще се проведат в условията на извънредна обстановка

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 496 | Брой коментари 0
15:03 12.01.2021

Провеждането на народния празник „Сурва“ в селищата на територията на община Перник ще премине при спазване на стриктни мерки в условията на извънредна епидемиологична обстановка, свързана с пандемията от Covid-19. Днес на работна среща между представители на община Перник, РЗИ – Перник, ОД на МВР – Перник, кметове на населени места и ръководители на сурвакарски групи беше обсъден план за действие с адекватни и приложими мерки. Планът включва дейности и ангажименти на Общинска администрация, РЗИ – Перник и ОД на МВР – Перник.

1. Дейности и ангажименти на община Перник:

- Изготвяне на график за участието на сурвакарските групите по населени места, час, място и времетраене.

- Провеждане на информационна среща с кметовете на населените места.

- Оказване на пълно съдействие от кметовете на населените места за минимизиране на риска да се предаде инфекцията сред хората.

- Осигуряване на дистанция между групите и вътре в тях, да са с предпазни средства.

- Недопускане посещения по домовете от групите, както и гостувания между сурвакарските групи. - Извършване на почистване и дезинфекция по маршрути след приключване на игрите.

2. Дейности и ангажименти на РЗИ – Перник:

- Изготвяне на предписания от РЗИ, които да бъдат връчени на всички кметове на населените места в община Перник.

3. Дейности на ОД на МВР – Перник:

- Съдействие от страна на ОД на МВР – Перник. Контрол и осигуряване на охрана по пътя и маршрутите на групите в населените места за безопасно провеждането на Сурва.

С цел безопасно провеждане на празника Община Перник закупи за всичките заявили участие 1000 бр. маски и 150 бр. светлоотразителни жилетки за стюардите, които бяха раздадени на кметовете на населените места и ръководителите на сурвакарските групи.

По време на двата дни, в които се провежда традиционния празник „Сурва“ ОД на МВР – Перник и РЗИ – Перник стриктно ще следят за изпълнението на съгласуваните мерки. При установяване на нередности ще бъдат налагани санкции.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени