Сурвакарски огньове лумнаха в Радомирските села

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 14.01.2020 | Прочитания 245 | Брой коментари 0
15:27 14.01.2020

И тази година Община Радомир продължава традицията, свързана с ритуалите на културната обредност. Общинският сурвакарски празник Тайнството на Сурва ще се проведе на 18 януари (събота) от 12:00 часа на площад „Свобода" в Радомир.  В същия ден, но от 11:00 часа в ресторант „Радомир" ще се проведе изложение на традиционни зимни ястия.

Празничната програма, която ще започне точно в 12:00 часа, е с участието на фолклорен ансамбъл „Етнофолк" при НЧ "Напредък - 1895" в град Радомир, а апогеят на програмата са сурвакарските дефилета на групите.

Празникът тази година ще бъде предшестван от запалване на ритуални огньове, сурвакарски игри и шествия с обхождане на домакинствата. Първите огньове вече лумнаха снощи в Радомир, селата Прибой и Друган и квартал Върба.

Десетки кукери от групите в Друган и Прибой с факли в ръце и звънци на кръста изпълниха ритуалите по гонене на злото. Камбанният звън беше продължен от запалване на ритуален огън в центъра на селото, с цел да прогони злите духове.

Кметът на Община Радомир Пламен Алексиев пожела на жителите и гостите на селото да съхраняват традициите. „Сурвакарите да отидат с добри пожелания и да си тръгнат с това, което най-много обичат и което може да им се случи - с радост в очите и с празненство", обърна се към присъстващите градоначалникът. „Да бъдем живи и здрави и да постигнем всички цели, които сме си поставили",  заяви в словото си кметът на село Друган Славчо Душков.

Присъстващите имаха възможност да се насладят на богата фолклорна програма с участието на Татяна Дупаринова, Георги Гьолски и самодейни танцови и певчески ансамбли от региона. Краят на тържеството по откриване на Сурва бе пищна заря за радост на събралото се множество.

Днес жителите на село Стефаново ще посрещат сурваркарската група в 14:30 в центъра на селото.

Етнолози ще разкажат повече в беседа за обичаите на Сурва утре от 15:00 часа, а в Общинския исторически музей всички желаещи могат да посетят експозиция на детски рисунки.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени