Сурва 2014 световна топ дестинация за зимата според National Geographic

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 2595 | Брой коментари 0
18:25 19.12.2013

Международният фестивал на маскарадните игри в Перник “Сурва” е сред топ дестинациите препоръчани за посещение през началото на 2014г. Призивът към туристите от цял свят е отправен от един от най-престижните телевизионни канали National Geographic.

“Маскарадните селски ритуали в Западна България са подхранвани от първична енергия: животински маски, огромни барабани, големи огньове, ритмично пеене, кънтящи звънции. Според легендата, маскарадните игри в Перник се организират за да прогонят злите духове и да разчисти пътя за една просперираща година. Фолклорни танцьори, музиканти и детски групи се присъединяват в спектакъла, но реалните конкуренти са хилядите маскирани и костюмирани кукери (мъжки кукерски), извършващи рутинни мистичните корени в древните езически традиции.”

Фестивалът „Сурва” е една от запазените марки на Перник. Международният фестивал “Сурва” се провежда от 1966 г. Кукерският фестивал, както е по-известен, събира над 6 хил. участници от всички етнографски области на България плюс гости от Европа, Азия и Америка, които представят своите народни игри, обичаи и маски.
Участниците наблягат на максимално автентичното облекло и традиции от своя край, а за най-добрите има награди. Фестивалът вече е успял да се наложи и всяка година събира поне 100 хил. зрители. По традиция той се провежда през последната събота и неделя на януари.

Припомняме още, че фестивалът „Сурва” е една от общо шестте кандидатури за списъците на ЮНЕСКО. Досиетата на кандидатурите вече са изпратени в световната организация.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени