mycomputer.BG

Суха статистика: Българите са умирали по-малко докато сме били в извънредно положение

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 246 | Брой коментари 0
09:52 20.05.2020

 

От Националния статистически институт публикуваха сравнителни данни за смъртността по седмици в последните пет години. От НСИ уточняват, че данните за 2020 г. са предварителни и има закъснение в регистрирането/обработването на някои съобщения за смърт или броят на смъртните случаи през седмиците на 2020 г. ще се увеличава при всяко следващо генериране на тази справка.Данните включват всички български и чужди граждани с настоящ адрес в страната, умрели на територията на страната. В данните не са включени българските граждани, умрели в чужбина. Данните са предоставени в две таблици - едната е разпределени по седмици от 2015 г. до сега според датата на смъртта, успокояват от НСИ. Вторият файл е смъртността по седмици с изброяване по градове.

Според данните, в седмицата от 30 декември до 5 януари 2020 г. са починали - в София - 292 души, Пловдив - 176, Стара Загора 110, Бургас 101, Варна - 87 души. За сравнение, след обявяването на коронавирусната пандемия тези цифри в някои градове намаляват. Последната отчетена седмица (19-та) на 2020 г. смъртността за същите градове е - София - 248, Пловдив - 178, Стара Загора - 84, Бургас - 99 души, Варна - 115 души.

По-рано през деня президентът Румен Радев атакува премиера Бойко Борисов като заяви, че по време на неговите мандати във властта България се е стопила демографски. После Борисов контраатакува с данни. Фактите обаче са, че страната наистина се топи с бързи темпове, а българите като етнос още повече, в сравнение с роми, турци и други етнически малцинства./ inews.bg

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени