Стряскаща прогноза: Професор очаква повече земетресения през 2018 г.

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1311 | Брой коментари 0
09:33 02.12.2017

Най-критична за земетресения в България беше 2012 година. Това заяви пред Би Ти Ви професор Димчо Солаков, зам.-директор на Геофизичния институт към БАН във връзка с последният силен трус в страната, който разлюля Клисура и Копривщица.

"През 2017 година имаше сеизмично затишие. Догодина статистически се очаква да има по-голяма сеизмичност. Тази година беше с най-ниска сеизмичност от 30 години насам", разкри професорът.

"По-дълбоките земетресения се усещат на по-голяма площ, докато по-плитките се усещат много силно за територията, където се случват", каза още той.

"Балканският полуостров остава най-сеизмичната зона в Европа, а 2018-та статистически сигурно ще е по-сеизмична от тази година. До момента през годината са регистрирани само 10 труса над 7 по Рихтер и това е най-малката бройка за последните около 30 години. На Балканите двата най-силни труса (6,6 и 6,3) са били по крайбрежието на Турция", добави Димчо Солаков.

"У нас от 2005 г. насам има само две земетресения около и над 5 по Рихтер – в Шабла (2009 г.) и предизвикалото значителни материални щети в Перник (2012 г.)", заключи професорът.

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени